ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ MADO

Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΑΛΥΣΙΔΑ MADO, ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΡΙΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΚΑΙ 400 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Με λιχουδιές από την Τουρκία το MADO «γλυκαίνει» τη Θεσσαλονίκη

Το πιο λαχταριστό παγωτό «ντοντουρμά» και το εξαιρετικής γεύσης «κιουνεφέ» -το κανταΐφι με την κρέμα τυριού που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο- έρχονται απευθείας από τη μακρινή Ανατολή για να κερδίσουν και τους Ελληνες καταναλωτές.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 13:59, 4/12 , ενημερώθηκε

 

Στελέχη της Mado εκπαιδεύουν τους Ελληνες συνεργάτες τους στην παρασκευή του λαχταριστού παγωτού ντοντουρμά, που μαζί με το σαλέπι και το κιουνεφέ αποτελούν τα «ισχυρά χαρτιά» του ομίλου σε όλο τον κόσμο.
Στελέχη της Mado εκπαιδεύουν τους Ελληνες συνεργάτες τους στην παρασκευή του λαχταριστού παγωτού ντοντουρμά, που μαζί με το σαλέπι και το κιουνεφέ αποτελούν τα «ισχυρά χαρτιά» του ομίλου σε όλο τον κό

 

Η Mado, μια τουρκική εταιρεία παρασκευής και διακίνησης παγωτού και ανατολίτικων γλυκών, με ιστορία 300 χρόνων και κοντά στα 400 υποκαταστήματα καφέ-ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο, βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη και μέσα στην επόμενη διετία ανοίγει καταστήματα στη Λάρισα, στην Καβάλα, στην Αθήνα, στις Σποράδες και σε άλλα νησιά.

Πίσω από το εγχείρημα «κρύβεται» η Yasar, θυγατρική του ομίλου Mado, των αδελφών Μεμέτ και Αττίλα Κανμπούρ, οι οποίοι διατηρούν ένα μεγάλο ποσοστό στη μετοχική σύνθεση, στην οποία επίσης συμμετέχουν ο πρώην νομικός σύμβουλος του ομίλου, Φατίχ Οζντεμίρ, και ο επιχειρηματίας στον τομέα του τουρισμού και αντιπρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδας, Στέφανος Χατζημανώλης.

Εδώ και λίγες μέρες άνοιξε το πρώτο Mado Dondurma στην οδό Βενιζέλου 8 στην παραλία της Θεσσαλονίκης και στις αρχές του χρόνου ανοίγει ένα μεγάλο κατάστημα στη Λεωφόρο Νίκης 65, 320 τ.μ., που εκτός από καφέ, σαλέπι, τσάι, γλυκά και παγωτά, θα σερβίρει φαγητό με τουρκικές συνταγές, προσαρμοσμένες όμως στην ελληνική κουλτούρα.

«Η Θεσσαλονίκη δεν ήταν τυχαία επιλογή. Είναι πρωτεύουσα της γεύσης, του καλού φαγητού και ένας εξαιρετικός τουριστικός παράγοντας. Οι κάτοικοί της γνωρίζουν τη Mado, εμπιστεύονται το παγωτό της, τα γλυκά της και ήταν αίτημα πολλών να έρθει η γνωστή αλυσίδα και εδώ» λέει στην «Οικονομία» ο Στ. Χατζημανώλης, που είναι υπεύθυνος ανάπτυξης της εταιρείας Yasar Icecream & Food Items IKE για την ελληνική αγορά.

Τα δύο καταστήματα της Θεσσαλονίκης είναι μια επένδυση των 800.000 ευρώ, θα απασχολούν συνολικά 52 εργαζομένους, ενώ για τη διετία 2016-2017 προβλέπονται στην Ελλάδα εταιρικές επενδύσεις άνω των 3 εκατ. ευρώ. Με εταιρικά ή franchise σχήματα σχεδιάζεται για την επόμενη διετία το άνοιγμα 15 Mado σε όλη τη χώρα, καταστημάτων άνω των 150 τ.μ. και περίπου 10-12 Mado Dondurma, που θα λειτουργούν στη λογική take away.

 

Ο Ηλίας Τσαρουχάς, υπεύ­θυνος του πρώτου κατα­στή­­ματος που άνοιξε η θυγατρική της Mado στην Ελλάδα
Ο Ηλίας Τσαρουχάς, υπεύ­θυνος του πρώτου κατα­στή­­ματος που άνοιξε η θυγατρική της Mado στην Ελλάδα

Ηλίας Τσαρουχάς

 

Παρασκευάζεται επιτόπου
Μόνο τις τρεις πρώτες μέρες λειτουργίας του το Mado Don­durma της Βενιζέλου πούλησε 100 κιλά μπακλαβά και 600 κομμάτια κιουνεφέ, ένα γλυκό που παρασκευάζεται επιτόπου στην ανοιχτή κουζίνα του καταστήματος. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί ο Ελληνας καταναλωτής είναι ανυπόμονος και θέλει να αγοράζει και να φεύγει. Στο δικό μας κατάστημα περιμένει τουλάχιστον 15 λεπτά για να ετοιμαστεί το γλυ­κό μπροστά στα μάτια του» αναφέρει ο Στ. Χατζημανώλης.

Παρά το τσουχτερό κρύο αυτών των ημερών, το κατάστημα της Βενιζέλου ξεπουλά το παγωτό ντοντουρμά -το μοναδικό που κόβεται με μαχαίρι και τρώγεται με πιρούνι-, καθώς και άλλες γεύσεις, ενώ μεγάλη ζήτηση έχει και το αυθεντικό σαλέπι με το γίδινο γάλα, που αποτελεί πλήρες γεύμα, όπως μας λέει ο υπεύθυνος του καταστήματος, Ηλίας Τσαρουχάς.

«Η Θεσσαλονίκη είναι ένα εργαστήρι γεύσης και η Mado δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από κάπου αλλού στην Ελλάδα. Ηδη έχει 350 καταστήματα στην Τουρκία και κοντά στα 50 στο εξωτερικό, στο Ντουμπάι, στο Κατάρ, στα ΗΑΕ, στη Μαλαισία, στην Κίνα, αλλά και στην Ολλανδία, στη Δανία, στη Γερμανία, στη Νότιο Κορέα, στο Ιράκ, ακόμη και στην Αυστραλία» αναφέρει ο κ. Τσαρουχάς.

Στο κατάστημα της Βενιζέλου σερβίρονται επίσης παραδοσιακές αλμυρές πίτες, ροφήματα παγωτού, γλυκά, και καφές. Ολα τα προϊόντα έρχονται προψημένα από το κεντρικό εργοστάσιο της Mado στη Βάρνα της Βουλγαρίας, ενώ οι Τούρκοι μεγαλοεπενδυτές δεν αποκλείουν, αν οι δουλειές πάνε καλά στην Ελλάδα, να φτιάξουν στο μέλλον και ένα εργοστάσιο πέριξ της Θεσσαλονίκης.

 

 
Με λιχουδιές από την Τουρκία «γλυκαίνει» τη Θεσσαλονίκη

 

Η Mado ξεκίνησε από την πόλη Καχραμανμαράς στην νοτιοανατολική Τουρκία, δίπλα ακριβώς από το Γκαζιαντέπ, που θεωρείται η πατρίδα του μπακλαβά. Η ονομασία Mado προέρχεται από τις λέξεις Maras (το όνομα της πόλης) και Dondurma (το παγωτό στα τουρκικά). Το παγωτό «ντοντουρμά» φτιάχνεται στη Mado από γίδινο γάλα, σαλέπι, ζάχαρη και μαστίχα, ενώ το σαλέπι από δύο είδη άγριας ορχιδέας.

Πάνω από τα γλυκά στη Mado μπαίνει ένα ζεστό αρωματικό σιρόπι φτιαγμένο με αυθεντική συνταγή της Ανατολής που ευωδιάζει από απόσταση. Στην Τουρκία η Mado απασχολεί περίπου 5.000 υπαλλήλους και το 2002 βραβεύτηκε ως Best Practice Award Franchising System στην Τουρκία, ενώ έκτοτε λαμβάνει κάθε χρόνο πολλά επιχειρηματικά βραβεία.

Εκτός από τα καταστήματα εστίασης, έχει επίσης φάρμες εκτροφής κατσικιών, που τρέφονται με θυμάρι και βίκο, εργοστάσιο εμφιάλωσης γίδινου γάλακτος, εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού και τεράστιες φυτείες ορχιδέας, της γνωστής μοβ ορχιδέας Orchis mascula (σερνικοβότανο) και της Orchis militaris, στα οροπέδια του Ahirdagi.

Η μητρική εταιρεία, που τα τελευταία χρόνια κάνει τζίρους κοντά στα 27 εκατ. δολάρια τον χρόνο, φέρνει στη Θεσσαλονίκη και ταυτόχρονα στην ελληνική αγορά την παράδοση τεσσάρων γενεών στην παρασκευή παγωτού και παραδοσιακών γλυκών της Ανατολής, ενώ σημειώνεται πως όλες οι γεύσεις φρούτων είναι φυσικές, με κεράσια, λεμόνια, φράουλες, πορτοκάλια που έρχονται από την ανατολή.

Η Mado παράγει σήμερα 120 τόνους παγωτού την ημέρα, με όλες τις πρώτες ύλες να προέρχονται από δικές της μονάδες. Στη Θεσσαλονίκη επέλεξε τον κεντρικότερο δρόμο, την παραλιακή Λεωφόρο Νίκης, για να προσφέρει ποιοτικά εδέσματα και ροφήματα αλλά και ένα μενού βασισμένο στην τουρκική κουζίνα.

• Στόχος της εταιρείας στην επόμενη διετία είναι να ανοίξει καταστήματα σε Λάρισα, Καβάλα, Αθήνα, Σποράδες και άλλα νησιά

• 100 κιλά μπακλαβά και 600 κομμάτια κιουνεφέ πούλησε ο Mado Dondurma στην Βενιζέ­λου τις τρεις πρώτες μέρες λειτουργίας του